De toekomst van slimme steden en licht

Signify (voorheen Philips Lighting)

Dit keer een leuke lezing in België in ‘De Ark’, een inspirerende locatie in Antwerpen. Voor de eerste keer sinds COVID kwam een grote groep distributeurs van Signify bij elkaar om de nieuwe producten en diensten van Signify uit te proberen. 

Tijdens de keynote sprak ik over de stad van de toekomst, en dat het een ‘systeem van systemen’ is. Denk daarbij aan mobiliteitssystemen, logistieke systemen maar ook constructie, veiligheid, energie en zorg. Naar verwachting zullen in 2030 ruim 200 miljard devices met elkaar verbonden zijn. Dus ook licht. Lichtsystemen worden hyperintelligent en zullen meebewegen met de behoeften en verwachtingen van de mens. Ze gaan mee met ons dagritme en gaan aan en uit als dat nodig is. Ook zorgt slimme verlichting ervoor dat we in slimme kassen in de woestijn – of op Mars – aardbeien kunnen kweken. Licht krijgt een nieuw digitaal businessmodel als onderdeel van de ‘interact’ city. 

Ook besteedde ik tijdens de keynote aandacht aan de kracht van innovatie van het dealerkanaal. Bijvoorbeeld nieuwe technologieën als 3D printing en kant-en-klare city-in-a-box-diensten die rechtstreeks uit de cloud worden opgediend. Dit zijn ontwikkelingen waar distributeurs zich op moeten voorbereiden. Aan de versnelling van hun verandering moet hard worden gewerkt. Er zijn nieuwe skills nodig, ecosystemen, nieuw leiderschap en samenwerking met jonge mensen binnen de organisatie (reverse mentoring).