De toekomst van retail

De toekomst van retail is ‘extreem digitaal’. Virtual reality en 3D-printers maken het mogelijk om perceptie, personalisatie en productie-ter-plekke te combineren.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

De toekomst van retail is ‘extreem digitaal’. Virtual reality en 3D-printers maken het mogelijk om perceptie, personalisatie en productie-ter-plekke te combineren. Intelligente systemen rekenen af en steeds meer slimme producten vinden in de toekomst autonoom hun weg naar de consument. Offline en online winkelen komen samen in een boeiende wereld van immersieve ervaringen.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI)  voor retail

Kunstmatige intelligentie (AI) voor retail

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke retailorganisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

De winkel van de toekomst

De winkel van de toekomst

Hoe ziet de winkel van de toekomst eruit? Kopen we alleen nog maar online en verdwijnen fysieke winkels volledig uit het straatbeeld? Of veranderen winkels in multifunctionele ruimtes die verschillende ervaringen bieden en slim gebruik maken van VR en AR om klanten te verleiden? Hoogstwaarschijnlijk is de winkelervaring van de toekomst een combinatie van allemaal – en meer.

Hyperpersonalisatie

Hyperpersonalisatie

Winkelen wordt steeds meer gepersonaliseerd. Denk aan VR/AR-aanbiedingen in de winkel, interactieve displays, slimme spiegels in paskamers en productinformatie die met AR tot leven komt. Slimme systemen herkennen en begroeten je bij naam en laten en laten je producten zien waarvan ze weten dat je ze leuk vindt. Vervolgens produceert een 3D-printer een perfect, op maat gemaakt product voor je, klaar terwijl je wacht.

Chatbots en hologrammen

Chatbots en hologrammen

Online krijgen we te maken met interactieve chatbots die weten wat je wel en niet leuk vindt en accurate suggesties doen. Browsen werkt steeds meer met stemopdrachten. Je kunt virtuele showrooms bezoeken, waar je dankzij VR/AR-tech alles kunt uitproberen waar je maar in geïnteresseerd bent. Hologramprototypes laten je zien hoe je product wordt vervaardigd.

Ultra-channel marketing

Ultra-channel marketing

Marketing wordt steeds gepersonaliseerder en immersiever en bereikt potentiële klanten op innovatieve manieren. Denk daarbij aan VR, AR, interactieve displays en chatbots. Je ontvangt het juiste aanbod via een app, smart TV, e-mail of je smartwatch. ERA – emotionele responsanalyse – gebruikt EEG-technologie om je emotionele reactie op online producten of digitale reclame te meten.

De toekomst van betalen

De toekomst van betalen

In de toekomst betaal je met een swipe, maak je geld over met je hartslag, en bevestig je een aankoop met een glimlach of via een irisscan. Op de achtergrond worden allerlei processen automatisch door bedrijfssystemen verwerkt. Ook met je zelfrijdende auto en persoonlijke wearables kun je straks afrekenen.

Logistiek en bezorging

Logistiek en bezorging

AI schudt de wereldeconomie flink door elkaar. Generative AI doet daar nog eens een schepje bovenop en zal de economie van morgen een enorme impuls geven. Als gevolg van de razendsnelle ontwikkelingen kan zelfs de politieke arena het niet bijhouden. Met welk plan moeten organisaties en overheden hebben om grip te krijgen op deze AI-ontwikkelingen onder controle te houden?

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuw rollen en vaardigheden

Nieuw rollen en vaardigheden

Het samengaan van technologie en retail verandert bestaande rollen en vaardigheden. Veel kassa- en winkelmedewerkers worden door een digitale collega vervangen. Retailers nemen mensen in dienst als merkambassadeurs, marketinganalisten en specialisten op het gebied van KI en VR/AR, social media-experts. Maar ook mensen die boeiende interactieve content ontwikkelen voor realtime digitale winkels en online winkelplatforms.

Leiderschap in de toekomst

Leiderschap in de toekomst

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

Organisatie van de toekomst

Organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden, monitort nieuwe ontwikkelingen voortdurend en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die van de gebaande paden af durven gaan.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.