De toekomst van landbouw

De landbouw staat aan de vooravond van ingrijpende technologische veranderingen. We gaan op weg naar een efficiëntere, slimmere en duurzamere digitale toekomst.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

De landbouw staat aan de vooravond van ingrijpende technologische veranderingen. We gaan op weg naar een efficiëntere, slimmere en duurzamere digitale toekomst. Technologie als kunstmatige intelligentie, drones en zelfsturende machines maken processen efficiënter, zorgen voor betere oogsten en maken de landbouw duurzamer.

We zien ook de opkomst van data-analyse en voorspellende tools – technologieën die betere beslissingen mogelijk maken en helpen het gebruik van zaaimateriaal, water, kunstmest en pesticiden te optimaliseren.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de landbouw

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de landbouw

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elk agrarisch bedrijf. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Precisielandbouw

Precisielandbouw

De efficiëntie van de landbouw hangt af van de mate waarin we de natuur weten te voorspellen. Om te voldoen aan de wereldwijde voedselvraag is het belangrijk om snel te reageren. Dat kan met precisielandbouw, waarbij satelliet- en sensortech, robotica, het IoT, en drones worden gebruikt om nauwkeurige informatie te verzamelen. Zo kunnen boeren meten hoe hun gewassen presteren.

DNA-engineering

DNA-engineering

Biotechnologieën als DNA-engineering in de landbouw maken het mogelijk om natuurlijke gebeurtenissen te versterken en nieuwe, verbeterde gewassen en dieren te ontwikkelen. Het aantal gemanipuleerde gewassen zal de komende jaren toenemen en leiden tot meer voedselzekerheid, betere voedselkwaliteit, minder bestrijdingsmiddelen, verbeterde gewasopbrengsten, lagere kosten en weerstand tegen gewasziekten en plagen.

Slimme veehouderij

Slimme veehouderij

Gezondheidsproblemen kunnen de productie-efficiëntie van vee aanzienlijk beïnvloeden. Met behulp van ICT, het Internet of Things (IoT), wearables, beeldherkenningssoftware, camera's en sensoren voor geluid, gewicht en temperatuur kunnen boeren belangrijke data over de dieren verzamelen. Ook het verzamelen van gegevens uit de faciliteiten waar vee is gehuisvest draagt bij aan gezondere dieren en betere productie-efficiëntie.

Urban farming

Urban farming

Urban farms of verticale boerderijen verbouwen gewassen in 3D: rijen planten boven elkaar, in aarde of verrijkt water (hydrocultuur), waarbij ledlampen natuurlijk licht nabootsen en sensoren voor optimale condities zorgen. Circulaire systemen (aquacultuur) maken het mogelijk om vis en groenten tegelijk te kweken. Urban farms maken slim gebruik van ruimte, laten ecosystemen intact en bevinden zich dichtbij de consument.

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Overmatig gebruik van pesticiden en petrochemische kunstmest, ontbossing en behoud van bodem en water zijn belangrijke kwesties waarvoor duurzame landbouw oplossingen biedt. De implementatie van biotechnologie, indoor farming en de automatisering van taken als bestuiving, zaaien, bodembehandeling, onkruidbestrijding, bemesting en oogsten vermindert het aantal mensen in de landbouw en leidt tot minder afval en minder water-, ruimte- en pesticidengebruik.

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de landbouw veranderen hoe ons voedsel wordt geproduceerd en leiden tot het ontstaan van nieuwe vakgebieden. Bijvoorbeeld hydrologen – specialisten die het milieu beschermen en voor schoon water zorgen, dronespecialisten, precisielandbouwdeskundigen en voedseltechnologen die nieuwe gewassen creëren en bestaande gewassen verbeteren.

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.