INSPIRERENDE LEZING

De toekomst van slimme steden

Een slimme stad is te vergelijken met een mensenlichaam – een intelligent organisme met technologie als ‘zenuwstelsel’ dat signalen opvangt en op onze behoeften reageert. De slimme stad van de toekomst past zijn infrastructuur dynamisch aan en geeft zijn burgers precies wat zij nodig hebben. Technologie is de voedingsbron die de slimme stad nodig heeft om te functioneren bestaat uit real-time informatie van mensen en apparaten en wordt gebruikt om verkeer, watervoorziening, elektriciteit en afvalverwerking te regelen. In de slimme stad van de toekomst zien we overal sensoren waardoor infrastructuur, gebouwen en verkeerssystemen responsief worden en in real time kunnen reageren op veranderende omstandigheden.

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van deze lezing.

De slimme en duurzame omgeving

De opkomst van slimme en duurzame steden heeft deels te maken met de noodzaak het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, afvalverwerking te optimaliseren, energie efficiënter te gebruiken en het verkeer te stroomlijnen. Minder uitstoot wordt mogelijk gemaakt door geautomatiseerde systemen en real-time informatie in het OV. Verbeteringen in mobiliteit en efficiënter energieverbruik zorgen bovendien voor betere luchtkwaliteit.

Smart infrastructuur

In een slimme stad met een slimme infrastructuur is sensortechnologie in elk denkbaar apparaat ingebouwd. De sensoren zijn verbonden met het IoT, waardoor informatie in real time wordt verzameld en geanalyseerd. De gegevens worden vertaald naar waardevolle inzichten die leiden tot betere beslissingen over de structurele kwaliteit en onderhoud van de infrastructuur, betere operationele efficiëntie en minder ‘downtime’.

Slimme mobiliteit

Slimme mobiliteit is de bloedsomloop van de slimme stad. Deze past zich automatisch aan de vervoersbehoeften van inwoners en bezoekers aan en verbetert daarmee zowel de gebruikerservaring als de levenskwaliteit. Slimme mobiliteit bestaat uit een slimme infrastructuur, flexibel OV, een openbaar deelfietsenplan, carpoolnetwerken en autonome voertuigen die met parkeermeters en laadpalen communiceren

Slimme gebouwen

Slimme gebouwen zijn voorzien van sensoren en systemen die gegevens verzamelen over het gebruik en functioneren ervan en apps om verlichting, verwarming en verkoeling te regelen, vergaderruimtes te reserveren of lunch te bestellen in de kantine. In de toekomst zijn gebouwen van zelfherstellende materialen gemaakt, met slimme elektriciteitsnetwerken en duurzame energiebronnen als zonneramen.

Slim energiebeheer

De elektriciteitsnetwerken in de slimme steden van de toekomst distribueren met name duurzame energie. Het IoT en ICT maken het smart grid mogelijk dat zorgt voor het slim op elkaar afstemmen van energieproductie en -verbruik. Zo’n netwerk vormt samen met slimme meters en apparaten één effectief systeem dat verbruiksdata verzamelt en ervoor zorgt dat alles optimaal functioneert.

Slimme overheid

Slimme overheid - waarin digitale technologie zoals slimme algoritmen, het IoT, blockchain en big data-analyse worden geïmplementeerd - stelt steden over de hele wereld in staat om steeds meer burgergericht, vooruitstrevend, effectief en transparant te worden. Het geeft overheidsfunctionarissen toegang tot realtime gegevens, maakt het delen van informatie mogelijk en de implementatie van beleid dat effectief is voor de samenleving als geheel.

Slimme economie

Een slimme economie wordt gekenmerkt door een gedigitaliseerde financiële infrastructuur en gedecentraliseerde data. Technologische vooruitgang zal de komende jaren een revolutie teweegbrengen in hele economieën, aangezien het internet der dingen, kunstmatige intelligentie, blockchain, cryptocurrencies, slimme contracten, 5G en wijdverbreide automatisering een transformatie in industriële en commerciële processen inluiden, wat leidt tot de creatie van meer gediversifieerde , steeds efficiëntere en innovatievere economieën.

Digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap is een cruciaal onderdeel van een echte digitale transformatie en stelt burgers in staat hun democratische rechten uit te oefenen. Technologieën zoals IoT, AI, biometrie, big data, virtual & augmented reality-toepassingen en burgergerichte platforms maken het mogelijk om 'one-stop-shops' te creëren voor informatie en dienstverlening. Dit leidt op zijn beurt tot een betere betrokkenheid van de gemeenschap en veerkrachtigere, productievere en gezondere gemeenschappen.

Toekomstige stadsconcepten

Nu de zeespiegel naar verwachting zal stijgen en tegen het einde van de eeuw grote delen van de wereld waarschijnlijk onder water zullen staan, wordt het vinden van alternatieve habitats een steeds belangrijkere taak. We zouden hightech verticale, levende constructies, orkaanbestendige drijvende huizen kunnen bouwen, of hele steden ondergronds kunnen bouwen, waardoor we geen verwarmings-/koelsystemen meer nodig hebben en ons tegen de elementen beschermen.

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Slimme steden hebben mensen nodig die kunnen bijdragen aan de transformatie van deze steden. En voor het bouwen van de infrastructuur die hiervoor nodig is hebben we nieuwe functies en nieuwe vaardigheden nodig. Belangrijke competenties zijn onder meer data science-, cybersecurity- en kunstmatige intelligentie-gerelateerde vaardigheden. Maar ook diplomatieke en ondernemersvaardigheden en expertise in bijvoorbeeld privacy en gegevensbescherming worden steeds belangrijker

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw soort leider die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert zijn mensen, biedt hen ruimte en mogelijkheden en creëert een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie optimaal kunnen presteren.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in een lezing!

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

Slimme steden

De toekomst van de stad

Data-gedreven slimme stadssystemen veranderen de toekomst van stedelijke centra. Sterker nog, de steden van de toekomst zitten vol met draadloze sensoren die alles volgen – van het weer tot elektriciteit tot het verkeer – en bieden ons straks ongekende efficiëntie en gebruiksgemak. Meer weten?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!