De toekomst van slimme steden

Een slimme stad is te vergelijken met een mensenlichaam – een intelligent organisme met technologie als ‘zenuwstelsel’ dat signalen opvangt en op onze behoeften reageert.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

Slimme steden zijn te vergelijken met het mensenlijk lichaam – een intelligent organisme met technologie als ‘zenuwstelsel’ dat signalen opvangt en op onze behoeften reageert. De slimme stad van de toekomst past zijn infrastructuur dynamisch aan en geeft zijn burgers precies wat zij nodig hebben. Technologie is de voedingsbron die de slimme stad nodig heeft om te functioneren bestaat uit real-time informatie van mensen en apparaten en wordt gebruikt om verkeer, watervoorziening, elektriciteit en afvalverwerking te regelen.

In de slimme stad van de toekomst zien we overal sensoren waardoor infrastructuur, gebouwen en verkeerssystemen responsief worden en in real time kunnen reageren op veranderende omstandigheden.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor slimme steden

Kunstmatige intelligentie (AI) voor slimme steden

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke organisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

De slimme en duurzame omgeving

De slimme en duurzame omgeving

De opkomst van slimme en duurzame steden heeft deels te maken met de noodzaak het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, afvalverwerking te optimaliseren, energie efficiënter te gebruiken en het verkeer te stroomlijnen. Minder uitstoot wordt mogelijk gemaakt door geautomatiseerde systemen en real-time informatie in het OV. Verbeteringen in mobiliteit en efficiënter energieverbruik zorgen bovendien voor betere luchtkwaliteit.

Smart infrastructuur

Smart infrastructuur

In een slimme stad met een slimme infrastructuur is sensortechnologie in elk denkbaar apparaat ingebouwd. De sensoren zijn verbonden met het IoT, waardoor informatie in real time wordt verzameld en geanalyseerd. De gegevens worden vertaald naar waardevolle inzichten die leiden tot betere beslissingen over de structurele kwaliteit en onderhoud van de infrastructuur, betere operationele efficiëntie en minder ‘downtime’.

Slimme mobiliteit

Slimme mobiliteit

Slimme mobiliteit is de bloedsomloop van de slimme stad. Deze past zich automatisch aan de vervoersbehoeften van inwoners en bezoekers aan en verbetert daarmee zowel de gebruikerservaring als de levenskwaliteit. Slimme mobiliteit bestaat uit een slimme infrastructuur, flexibel OV, een openbaar deelfietsenplan, carpoolnetwerken en autonome voertuigen die met parkeermeters en laadpalen communiceren

Slimme gebouwen

Slimme gebouwen

Slimme gebouwen zijn voorzien van sensoren en systemen die gegevens verzamelen over het gebruik en functioneren ervan en apps om verlichting, verwarming en verkoeling te regelen, vergaderruimtes te reserveren of lunch te bestellen in de kantine. In de toekomst zijn gebouwen van zelfherstellende materialen gemaakt, met slimme elektriciteitsnetwerken en duurzame energiebronnen als zonneramen.

Slim energiebeheer

Slim energiebeheer

De elektriciteitsnetwerken in de slimme steden van de toekomst distribueren met name duurzame energie. Het IoT en ICT maken het smart grid mogelijk dat zorgt voor het slim op elkaar afstemmen van energieproductie en -verbruik. Zo’n netwerk vormt samen met slimme meters en apparaten één effectief systeem dat verbruiksdata verzamelt en ervoor zorgt dat alles optimaal functioneert.

Slimme overheid

Slimme overheid

Slimme overheid - waarin digitale technologie zoals slimme algoritmen, het IoT, blockchain en big data-analyse worden geïmplementeerd - stelt steden over de hele wereld in staat om steeds meer burgergericht, vooruitstrevend, effectief en transparant te worden. Het geeft overheidsfunctionarissen toegang tot realtime gegevens, maakt het delen van informatie mogelijk en de implementatie van beleid dat effectief is voor de samenleving als geheel.

Slimme economie

Slimme economie

Een slimme economie wordt gekenmerkt door een gedigitaliseerde financiële infrastructuur en gedecentraliseerde data. Technologische vooruitgang zal de komende jaren een revolutie teweegbrengen in hele economieën, aangezien het internet der dingen, kunstmatige intelligentie, blockchain, cryptocurrencies, slimme contracten, 5G en wijdverbreide automatisering een transformatie in industriële en commerciële processen inluiden, wat leidt tot de creatie van meer gediversifieerde , steeds efficiëntere en innovatievere economieën.

Digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap

Digitaal burgerschap is een cruciaal onderdeel van een echte digitale transformatie en stelt burgers in staat hun democratische rechten uit te oefenen. Technologieën zoals IoT, AI, biometrie, big data, virtual & augmented reality-toepassingen en burgergerichte platforms maken het mogelijk om 'one-stop-shops' te creëren voor informatie en dienstverlening. Dit leidt op zijn beurt tot een betere betrokkenheid van de gemeenschap en veerkrachtigere, productievere en gezondere gemeenschappen.

Toekomstige stadsconcepten

Toekomstige stadsconcepten

Nu de zeespiegel naar verwachting zal stijgen en tegen het einde van de eeuw grote delen van de wereld waarschijnlijk onder water zullen staan, wordt het vinden van alternatieve habitats een steeds belangrijkere taak. We zouden hightech verticale, levende constructies, orkaanbestendige drijvende huizen kunnen bouwen, of hele steden ondergronds kunnen bouwen, waardoor we geen verwarmings-/koelsystemen meer nodig hebben en ons tegen de elementen beschermen.

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe rollen en functies

Slimme steden hebben mensen nodig die kunnen bijdragen aan de transformatie van deze steden. En voor het bouwen van de infrastructuur die hiervoor nodig is hebben we nieuwe functies en nieuwe vaardigheden nodig. Belangrijke competenties zijn onder meer data science-, cybersecurity- en kunstmatige intelligentie-gerelateerde vaardigheden. Maar ook diplomatieke en ondernemersvaardigheden en expertise in bijvoorbeeld privacy en gegevensbescherming worden steeds belangrijker

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw soort leider die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert zijn mensen, biedt hen ruimte en mogelijkheden en creëert een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie optimaal kunnen presteren.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.

Interesse in een lezing?

Heb je interesse in een lezing voor een bijeenkomst of wil je daarover meer informatie? Vul het formulier in en Richard zo snel mogelijk contact met je opnemen. Ook kun je bellen met +31 6 41 33 00 00

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam.

Free monthly newsletter

Subscribe to our newsletter

Inspiration on-demand, no effort required