Toekomst van criminaliteit en veiligheid

Klimaatverandering, sociaal-demografische factoren en technologie hebben allemaal invloed op criminaliteit. De technologische vooruitgang brengt ons heel ver, maar de bedreigingen die erbij horen zijn serieus.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

Klimaatverandering, sociaal-demografische factoren en technologie hebben allemaal invloed op criminaliteit. De technologische vooruitgang brengt ons heel ver, maar de bedreigingen die erbij horen zijn serieus. Wie had gedacht dat drones en 4D-printers kunnen worden gebruikt voor criminele doeleinden?

Hadden we kunnen vermoeden dat het hacken van ziekenhuizen en medische devices een businessmodel is voor de hacker van nu? Is een moord plegen in virtual reality een misdaad? En hoe aannemelijk is het dat we straks de opvolger van het coronavirus kunnen printen? We zijn nog lang niet klaar voor de toekomst van criminaliteit.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor criminaliteit en veiligheid

Kunstmatige intelligentie (AI) voor criminaliteit en veiligheid

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke organisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Stadscriminaliteit

Stadscriminaliteit

Wonen in een slimme, verbonden stad heeft zeker voordelen. Helaas komt dit gemak ook met de nodige gevaren. Wist jij dat hackers via elk slim apparaat je huis binnen kunnen komen? En dat criminelen al volop onze infrastructuur – zoals elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties en zelfs ziekenhuizen aanvallen?

Gezondheidsrisico’s

Gezondheidsrisico’s

Om patiënten op afstand te behandelen en toegang te krijgen tot vitale gegevens wordt medische apparatuur verbonden met het IoT. Wist je dat wetenschappers met geavanceerde technologie al gedachten kunnen lezen en zelfs nieuwe gedachten kunnen uploaden? Hoewel medische ontwikkelingen mensen beter moeten maken, kunnen ze – in de verkeerde handen – enorme verwoesting aanrichten.

Genetische manipulatie

Genetische manipulatie

We staan aan het begin van een tijdperk waarin wetenschappers het genetisch materiaal van planten, insecten en zelfs mensen kunnen herschrijven. Hoewel dit genetische ziektes kan uitbannen en je hiermee gezondere en sterkere gewassen kunt creëren, kan deze tech – in verkeerde handen – uitmonden in een nachtmerrie. Denk aan het klonen van mensen of geïnfecteerde insecten die gewassen genetisch manipuleren en de wereldwijde voedselvoorraad bedreigen

Economische criminaliteit

Economische criminaliteit

De overvloed aan digitale technologieën en het toenemende gebruik van cryptovaluta biedt ongekende mogelijkheden. Deze ontwikkelingen luiden echter ook een nieuw tijdperk van financiële misdaad in. Criminelen kunnen met betalingsapps, e-wallets, digitale valuta en anonieme blockchaintransacties geld witwassen. En KI wordt door criminelen gebruikt om biometrische scanners om de tuin te leiden en audio- en video-deepfakes te creëren.

Overheids- & militaire dreigingen

Overheids- & militaire dreigingen

Nieuwe technologieën maken nieuwe soorten misdaad mogelijk die onze militaire en nationale veiligheid kunnen bedreigen en hele landen in gevaar kunnen brengen. Met cyberoorlogvoering kan fysieke schade aangericht worden aan mensen, plaatsen en objecten in de echte wereld. Bijvoorbeeld door middel van KI, drones, robots, 3D/4D-printtechnologie, real-time satellietbewaking of gepersonaliseerde biologische wapens.

Klimaatengineering

Klimaatengineering

‘Climate hacking’ is bijvoorbeeld CO2 opzuigen met kunstmatige bomen of kunstmatige wolken creëren. Maar ook het blokkeren van zonnestralen of het verspreiden van zwaveldeeltjes in de atmosfeer om de aarde af te koelen. Als geo-engineering – zoals het ook wordt genoemd – misgaat, of als de tech in verkeerde handen valt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zouden criminelen het weer als wapen kunnen gebruiken?

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe technologieën hebben de rechtshandhaving ingrijpend veranderd. Misdaadwerk wordt steeds meer data-gedreven. Wetshandhavers moeten technisch onderlegd zijn, data kunnen analyseren, inzichten genereren en nauw betrokken zijn bij hun gemeenschappen. Met apps, VR/AR-headsets, gevaarsensoren, beschermende exoskeletten en voorspellende politiesoftware zijn toekomstige misdaadbestrijders niets minder dan hightech.

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

Werken in de toekomst vraagt om een nieuw type manager die de status quo ter discussie stelt en bereid is de 20ste-eeuwse manier van leidinggeven achter zich te laten. Millennials zijn teamspelers die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden, monitort nieuwe ontwikkelingen voortdurend en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die van de gebaande paden af durven gaan.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.