De toekomst van de zorg

Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit als bepaalde zorgtaken door digitale zorgverleners worden overgenomen en onze ziekenhuizen plaatsmaken voor intelligente e-health toepassingen?

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit als bepaalde zorgtaken door digitale zorgverleners worden overgenomen en onze ziekenhuizen plaatsmaken voor intelligente e-health toepassingen? De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Denk aan zorg op afstand, wearables, hersenimplantaten om epilepsie en Alzheimer te behandelen en bioprinters die organen printen.

In de toekomst slikken we een elektronische pil die ons lichaam van binnenuit monitort. Onze gepersonaliseerde medicijnen komen thuis uit een 3D-printer. Robots voeren operaties uit en we kunnen zelfs erfelijke ziektes uit ons DNA verwijderen. En het mooiste is dat die toekomst al bestaat!

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI)  voor de zorg

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de zorg

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke organisatie in de zorg. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Digitale preventie

Digitale preventie

Preventie is de toekomst van de gezondheidszorg. Naast bloeddrukmeters zijn er ook wearables die je hartslag, ademhaling en temperatuur meten, armbanden tegen slaapapneu en apparaatjes die huidkanker opsporen. Voorspellende gezondheidszorg geeft ons waarschuwingssignalen zodat we snel kunnen reageren, ernstige gezondheidsproblemen voorkomen en de zorgkosten aanzienlijk verlagen.

Digitale zorg

Digitale zorg

Met digitale healthcare-technologie kunnen we patiënten beter monitoren en de werkdruk van artsen verlagen. Digitale zorg is er in alle soorten en maten. Denk aan robots die menselijke chirurgen assisteren, apotheekrobots die medicijnen verstrekken, IV-robots die infusen voorbereiden en toedienen, exoskeletten voor revalidatie en telezorgrobots waarmee artsen op afstand contact kunnen hebben met hun patiënten

Digitale behandelingen

Digitale behandelingen

De ontwikkelingen op het gebied van medische behandelingen zijn onvoorstelbaar. Denk aan nanorobots die beschadigde cellen repareren, medicijnen gericht afgeven of diabetes onder controle houden. Of bioprinters die gepersonaliseerde medicijnen en zelfs complete organen voor transplantaties printen. Neurotechnologie kan patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen helpen hun mobiliteit terug te krijgen.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

KI is belangrijk voor het verstrekken van actuele klinische en medische kennis aan zorgprofessionals voor diagnoses en behandelingen. KI wordt nu al gebruikt om kanker en hartaandoeningen vroegtijdig op te sporen. Het is een kwestie van tijd voordat artsen met KI ook chronische aandoeningen sneller kunnen opsporen. En binnenkort schrijven artsen al een behandeling voor, nog voordat de symptomen zichtbaar zijn.

Supermensen

Supermensen

De toekomst van de mensheid is verbonden met geavanceerde medische tech waarmee we bijna elk onderdeel van ons lichaam kunnen repareren, vervangen of verbeteren. In de toekomst kunnen we ons brein op een machine aansluiten en ons mentale en fysieke vermogen uitbreiden. Dan hebben we waarschijnlijk een onfeilbaar geheugen, nieuwe zintuigen en is ons lichaam verbonden met objecten op afstand.

De klinieken en verzorgingstehuizen van de toekomst

De klinieken en verzorgingstehuizen van de toekomst

Omdat de zorgkosten blijven stijgen zetten ziekenhuizen en verzorgingstehuizen technologie in om de patiëntenzorg en werkefficiëntie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan slimme gecentraliseerde virtuele centra en microziekenhuizen die patiënten digitaal en op aanvraag behandelen. Maar ook robots en geautomatiseerde systemen die zorgverleners in de toekomst meer tijd geven voor hun patiënten.

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuw rollen en vaardigheden

Nieuw rollen en vaardigheden

Het gebruik van geavanceerde technologieën en innovaties in ziekenhuizen heeft grote invloed op de functies van zorgverleners. Ze moeten digitale vaardigheden ontwikkelen om zich staande te houden in een zorgomgeving waar data een steeds belangrijkere rol speelt. Ook moeten ze blijven leren via online cursussen en VR/AR-simulaties. Nieuwe specialismen ontstaan, zoals digitale geneeskunde, genomica, KI en chirurgische robotica.

Leiderschap in de toekomst

Leiderschap in de toekomst

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

Organisatie van de toekomst

Organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.