Inspirerende lezing

De toekomst van de zorg


Hoe ziet de toekomst van onze gezondheidszorg eruit als bepaalde zorgtaken door digitale zorgverleners worden overgenomen en onze ziekenhuizen plaatsmaken voor intelligente e-health toepassingen? De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Denk aan zorg op afstand, wearables, hersenimplantaten om epilepsie en Alzheimer te behandelen en bioprinters die organen printen. In de toekomst slikken we een elektronische pil die ons lichaam van binnenuit monitort. Onze gepersonaliseerde medicijnen komen thuis uit een 3D-printer. Robots voeren operaties uit en we kunnen zelfs erfelijke ziektes uit ons DNA verwijderen. En het mooiste is dat die toekomst al bestaat!

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van deze lezing.

Digitale preventie

Preventie is de toekomst van de gezondheidszorg. Naast bloeddrukmeters zijn er ook wearables die je hartslag, ademhaling en temperatuur meten, armbanden tegen slaapapneu en apparaatjes die huidkanker opsporen. Voorspellende gezondheidszorg geeft ons waarschuwingssignalen zodat we snel kunnen reageren, ernstige gezondheidsproblemen voorkomen en de zorgkosten aanzienlijk verlagen.

Digitale zorg

Met digitale healthcare-technologie kunnen we patiënten beter monitoren en de werkdruk van artsen verlagen. Digitale zorg is er in alle soorten en maten. Denk aan robots die menselijke chirurgen assisteren, apotheekrobots die medicijnen verstrekken, IV-robots die infusen voorbereiden en toedienen, exoskeletten voor revalidatie en telezorgrobots waarmee artsen op afstand contact kunnen hebben met hun patiënten

Digitale behandelingen

De ontwikkelingen op het gebied van medische behandelingen zijn onvoorstelbaar. Denk aan nanorobots die beschadigde cellen repareren, medicijnen gericht afgeven of diabetes onder controle houden. Of bioprinters die gepersonaliseerde medicijnen en zelfs complete organen voor transplantaties printen. Neurotechnologie kan patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen helpen hun mobiliteit terug te krijgen.

Kunstmatige intelligentie

KI is belangrijk voor het verstrekken van actuele klinische en medische kennis aan zorgprofessionals voor diagnoses en behandelingen. KI wordt nu al gebruikt om kanker en hartaandoeningen vroegtijdig op te sporen. Het is een kwestie van tijd voordat artsen met KI ook chronische aandoeningen sneller kunnen opsporen. En binnenkort schrijven artsen al een behandeling voor, nog voordat de symptomen zichtbaar zijn.

Supermensen

De toekomst van de mensheid is verbonden met geavanceerde medische tech waarmee we bijna elk onderdeel van ons lichaam kunnen repareren, vervangen of verbeteren. In de toekomst kunnen we ons brein op een machine aansluiten en ons mentale en fysieke vermogen uitbreiden. Dan hebben we waarschijnlijk een onfeilbaar geheugen, nieuwe zintuigen en is ons lichaam verbonden met objecten op afstand.

De klinieken en verzorgingstehuizen van de toekomst

Omdat de zorgkosten blijven stijgen zetten ziekenhuizen en verzorgingstehuizen technologie in om de patiëntenzorg en werkefficiëntie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan slimme gecentraliseerde virtuele centra en microziekenhuizen die patiënten digitaal en op aanvraag behandelen. Maar ook robots en geautomatiseerde systemen die zorgverleners in de toekomst meer tijd geven voor hun patiënten.

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en vaardigheden

Het gebruik van geavanceerde technologieën en innovaties in ziekenhuizen heeft grote invloed op de functies van zorgverleners. Ze moeten digitale vaardigheden ontwikkelen om zich staande te houden in een zorgomgeving waar data een steeds belangrijkere rol speelt. Ook moeten ze blijven leren via online cursussen en VR/AR-simulaties. Nieuwe specialismen ontstaan, zoals digitale geneeskunde, genomica, KI en chirurgische robotica.

Leiderschap in de toekomst

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

De toekomst van de zorg

De toekomst van de zorg

Kunstmatige intelligentie en machine learning zorgen nu al voor een transformatie in de medische diagnostiek. In de zeer nabije toekomst hebben we bovendien 3D-geprinte organen en protheses die je met je hersenen bestuurt. Wat kunnen we in de toekomst van de gezondheidszorg verder nog verwachten? Meer weten?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!