De toekomst van marketing

De toekomst van retail is ‘extreem digitaal’. Virtual reality en 3D-printers maken het mogelijk om perceptie, personalisatie en productie-ter-plekke te combineren.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

Klanten willen dat merken hun ervaringen door hun ogen bekijken en deze nog meer geïntegreerd, naadloos en consistent maken. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door gepersonaliseerde en zeer immersieve customer journeys te ontwikkelen voor elk marketingkanaal, met geavanceerde technologieën als kunstmatige intelligentie, virtual & augmented reality, voorspellende analyses en beeld- en stemherkenningstechnologie.

Binnenkort behoren slimme koelkasten, Tesla-dashboards en chipimplantaten allemaal tot deze marketingkanalen.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor marketing

Kunstmatige intelligentie (AI) voor marketing

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke marketingafdeling. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Merken in het digitale tijdperk

Merken in het digitale tijdperk

Merken hebben niet altijd controle over hoe de klantperceptie is. Maar deze perceptie kunnen ze wel beïnvloeden door immersieve ervaringen te bieden, creatief gebruik te maken van geavanceerde technologie en 'mensmerken' te worden. Klanten willen graag een ‘persoonlijke’ band hebben met een merk en dat merken aansluiten bij zaken die hun leven direct beïnvloeden, zoals sociale kwesties en actuele gebeurtenissen.

Marketing automation

Marketing automation

Kunstmatige intelligentie (KI) en machine learning zorgen ervoor dat klanten precies krijgen wat ze willen door hen hyper-relevante informatie te laten zien. Chatbots worden steeds belangrijker voor gepersonaliseerde customer journeys. Deze tech maakt het voor meerdere kanalen tegelijk, 24/7 mogelijk om vragen en klachten af te handelen, variërend van telefoongesprekken tot social media en live chat.

Spraakgestuurd zoeken en slimme luidsprekers

Spraakgestuurd zoeken en slimme luidsprekers

Omdat consumenten steeds meer gebruikmaken van gesproken zoekopdrachten moeten bedrijven hun digitale marketingstrategieën heroverwegen. Voice search-tech heeft zich ontwikkeld in persoonlijkheidsgestuurde KI die gebruikmaakt van machine learning om de behoeften van de consument steeds beter te begrijpen. De tech zit al in onze telefoons, horloges en auto’s en spraakgestuurd zoeken en winkelen zal in de toekomst steeds meer terrein winnen.

Beeldherkenning en visueel zoeken

Beeldherkenning en visueel zoeken

Visueel zoeken tilt de gebruikerservaring naar nieuwe hoogten. Je maakt een foto van iets dat je leuk vindt, waarna je doorgelinkt wordt naar de site waar je het kunt kopen. Pinterest maakt dit mogelijk met de Lens-functie en Google Lens gebruikt real-time augmented reality om historische monumenten en kunstvoorwerpen te herkennen en er informatie over te geven.

VR, AR en hologrammen

VR, AR en hologrammen

Klanten reageren het best op interactieve, immersieve en gedenkwaardige ervaringen. Steeds meer modemerken gebruiken VR & AR-apps om klanten de ‘look & feel' van een outfit te laten ervaren. Bedrijven die zich op de consument van de toekomst willen richten, kunnen hierin nog een paar stappen verder gaan, bijvoorbeeld met hologramtechnologie.

Hyper-targeted advertising

Hyper-targeted advertising

Er is steeds overtuigender bewijs dat gepersonaliseerde, Hyper-targeted advertising effectiever is dan de gestandaardiseerde, universele aanpak. Neuromarketing maakt gebruik van inzichten uit neurowetenschappen, sociale psychologie en gedragseconomie om marketingstrategieën en klantverbindingen te analyseren en te verbeteren. Gecombineerd met geofencing en beacon-technologie, zorgt neuromarketing voor hyper-targeted content op basis van locatie.

Omnichannel marketing

Omnichannel marketing

Consumenten gebruiken mobiele apparaten om via fysieke en online kanalen en verschillende technologieën met merken te communiceren. Denk aan ‘shoppable’ posts op Facebook, Instagram, Pinterest en YouTube – maar ook chatbots, apps, VR/AR en influencer marketing behoren tot de omnichannel. Omnichannel-marketing gebruikt al deze kanalen om één doel te bereiken: de consument verleiden om iets te kopen.

De toekomst van social

De toekomst van social

We checken gemiddeld zeven keer vaker onze social media- en berichten-apps dan onze e-mail. Klanten op meerdere social mediakanalen actief betrekken en een identiteit opbouwen op deze platforms wordt daarom steeds belangrijker. Op social media je oor te luisteren leggen kan waardevolle inzichten en real-time data opleveren – belangrijke tools waarmee je je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.

De toekomst van videomarketing

De toekomst van videomarketing

Videomarketing wordt de komende vijf tot tien jaar een van de belangrijkste marketingtrends. Klanten geven de voorkeur aan video om meer te ontdekken over nieuwe producten en diensten. Interactieve video tilt betrokkenheid naar een nóg hoger niveau omdat dit de consument nog meer onderdompelt. Video's worden ‘shoppable’ en zullen links bevatten met meer informatie over de producten.

De toekomst van mobile marketing

De toekomst van mobile marketing

Mobiel is een integraal onderdeel van multichannel-marketingstrategieën, waarbij elk onderdeel het andere versterkt. Mobile marketing gebruikt kanalen als sms, e-mail, pushmeldingen en QR-codes om consumenten te bereiken. KI-powered mobiele marketingstrategieën zijn snel, meetbaar, relevant en effectief omdat je kunt bepalen welke berichten op welk moment naar welke klanten moeten worden verzonden.

Authentiek engagement

Authentiek engagement

Hoewel diepgaande klantinzichten en hightech analyses belangrijk zijn, kan data authentieke betrokkenheid niet vervangen. De waarde van een klant bestaat uit meer dan zijn activiteiten en het dataspoor dat hij achterlaat. Bedrijven die een echte relatie met hun klanten opbouwen, prioriteit geven aan betrokkenheid en een sterkere emotionele band met hun klanten creëren zullen daar de vruchten van plukken.

Ethiek

Ethiek

In veel opzichten staan ​​mensen niet langer los van technologie. Het wordt steeds belangrijker om de morele kant van technologische ontwikkelingen mee te laten wegen. We moeten filosoferen over de implicaties en rekening houden met belangrijke ethische overwegingen. We moeten onze grenzen aangeven en onze meningen uitspreken over hoe mensen en machines met elkaar zouden moeten samenwerken.

Nieuw rollen en vaardigheden

Nieuw rollen en vaardigheden

Veel digitale marketingtaken, zoals gepersonaliseerde contentcreatie, advertentie-targetting, voorspellende analyses en dynamic pricing, worden in de toekomst door kunstmatige intelligentie of cobots uitgevoerd. Marketingprofessionals zullen zich voornamelijk richten op menselijke vaardigheden en eigenschappen als creativiteit, emotionele intelligentie, samenwerking, empathie, kritisch denken en menselijke interactie.

Leiderschap in de toekomst

Leiderschap in de toekomst

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude, 20ste-eeuwse manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie samen de beste prestaties kunnen neerzetten.

Organisatie van de toekomst

Organisatie van de toekomst

Het bedrijf van de toekomst is hyperverbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat snel nieuwe producten en diensten kan ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft inspirerende leiders die bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.