De toekomst van de bouw

De toekomst van de bouw is digitaal. We willen sneller, beter en goedkoper. Nieuwe technologie verandert de manier waarop we gebouwen en infrastructuur ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

De toekomst van de bouw is digitaal. We willen sneller, beter en goedkoper. Nieuwe technologie verandert de manier waarop we gebouwen en infrastructuur ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Voor de bouwsector ligt een inspirerende toekomst klaar.

We gebruiken bouwrobots, virtual reality, blockchain, 4D printers en digital twins. Drones brengen bouwsites in kaart en bouwmaterialen herstellen zichzelf. Camera’s en sensoren leveren de data die nodig is voor kunstmatige intelligentie. Alles wordt slim. Ben jij er klaar voor?

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de bouw

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de bouw

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elk bouwbedrijf. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Bouwrobots

Bouwrobots

Langzaam maar zeker zal ook de bouwsector steeds meer robotsystemen implementeren. Denk aan metselrobots, autonome bouwvoertuigen, drones die bouwsites in kaart brengen en 3D-printers die huizen printen. En ja, deze hightech machines zullen het werk van veel menselijke arbeiders in de bouw uiteindelijk overnemen. Daardoor neemt het aantal ongevallen af en kunnen menselijke werknemers hun werk efficiënter doen.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

KI heeft in de loop der jaren steeds meer toepassingen gekregen in de bouw. Het wordt niet alleen gebruikt in autonome machines, maar ook voor planning en onderzoek, bij veiligheid en onderhoud, voor risicobeperking en bij het monitoren en analyseren van structuren. KI maakt connected bouwsites mogelijk waar big data uit sensoren niet alleen zorgt voor meer efficiëntie en betere veiligheid, maar ook voorspellingen mogelijk maakt en ongelukken voorkomt.

Virtual and augmented reality

Virtual and augmented reality

Augmented en virtual reality maken nieuwe manieren van ontwerpen en bouwen mogelijk en helpen met efficiëntere projecten, betere veiligheid en effectievere training. AR/VR helpt ontwerpfouten en wijzigingen minimaliseren. AR transformeert BIM-visualisatie door data duidelijk te presenteren en virtuele samenwerking mogelijk te maken. Met AR-headsets kun je als het ware door muren kijken en wordt virtuele informatie in je gezichtsveld geprojecteerd.

Blockchain

Blockchain

Bij bouwprojecten zijn vaak veel (onder)aannemers betrokken die bovendien allemaal aan allerlei voorschriften moeten voldoen, wat tot complexe uitdagingen kan leiden. Met blockchain kunnen deze contractuele processen geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld door middel van slimme contracten die voor alle betrokkenen zichtbaar zijn. Als een goed geoliede machine, zal dit geschillen elimineren, de projectlevering versnellen en kosten verlagen.

Augmented constructie medewerkers

Augmented constructie medewerkers

Exoskeletten helpen bouwvakkers met complexe en gevaarlijke werkzaamheden, zoals het verplaatsen van zware objecten of het klaren van bovenhoofdse klussen, en helpen bij het voorkomen van ongevallen. Bouwvakkers worden in de toekomst bovendien uitgerust met VR/AR-headsets voor extra assistentie of trainingsdoeleinden. Door hen te voorzien van sensortechnologie en te verbinden met slimme platforms wordt hun werk veiliger en efficiënter.

Digital twins

Digital twins

Zou het niet mooi zijn als je virtuele 'wat als'-scenario's zou kunnen creëren voordat je geld in een bouwproject investeert? Digital twins, digitale replica's van fysieke bouwwerken, kunnen worden gebruikt om simulaties uit te voeren voordat je met de eigenlijke constructie begint. Je kunt digital twins ook gebruiken voor het ontvangen van sensorgegevens van de ‘fysieke tweelingbroer’ om inzichten te krijgen en problemen te voorspellen.

3D & 4D printen

3D & 4D printen

3D- en 4D-printtechnologie maakt het gebruik van geavanceerde en duurzame materialen mogelijk, waardoor je efficiënter kunt bouwen en minder afval produceert. Met conventionele bouwmethoden ben je qua vormen vaak beperkt, maar met 3D-printtechnologie kun je haast elke denkbare vorm bouwen. 4D-printtechnologie maakt het bovendien mogelijk om geprogrammeerde, 3D-geprinte objecten van vorm te laten veranderen.

Geavanceerde materialen

Geavanceerde materialen

Stel je voor dat een gebouw of een andere structuur zichzelf zou kunnen repareren – zoals een snee in je vinger. Wist je dat dat al mogelijk is? Zelfherstellende materialen met speciale bacteriën die met beton en kalksteen reageren worden nu al gebruikt om scheuren en andere schade in gebouwen te herstellen. Deze revolutionaire techniek, net als bioconstructie, maakt waanzinnige dingen mogelijk in de toekomst van de bouw.

Slimme steden en gebouwen

Slimme steden en gebouwen

Veel steden in de wereld worden steeds slimmer en maken gebruik van draadloze technologieën om de infrastructuur, efficiëntie en levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop bewoners met de slimme ecosystemen in hun stad communiceren: via hun smartphones, hun connected auto's of smart home-systemen. Hierdoor is een verbeterde energieverdeling, efficiëntere verkeersdoorstroming en een meer gestroomlijnde afvalinzameling mogelijk

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe vaardigheden en rollen

Nieuwe vaardigheden en rollen

De bouw transformeert razendsnel en de volgende generatie bouwprojecten zal ongetwijfeld hightech en cloud-verbonden zijn. Er zullen veel conventionele, arbeidsintensieve banen in deze sector verdwijnen en nieuwe carrières zullen ontstaan. Denk aan constructie-drone-operators – professionals die drones besturen waarmee reparaties, inspecties en materiaalleveringen uitgevoerd worden. Of robottechnici die de software programmeren en zorgen voor het onderhoud van de machines.

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie de beste prestaties kunnen neerzetten.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyperverbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het maakt gebruik van slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat snel nieuwe producten, diensten of processen kan ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke leiders die inspireren en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.