Inspirerende lezing

De toekomst van de bouw

De toekomst van de bouw is digitaal. We willen sneller, beter en goedkoper. Nieuwe technologie verandert de manier waarop we gebouwen en infrastructuur ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Voor de bouwsector ligt een inspirerende toekomst klaar. We gebruiken bouwrobots, virtual reality, blockchain, 4D printers en digital twins. Drones brengen bouwsites in kaart en bouwmaterialen herstellen zichzelf. Camera’s en sensoren leveren de data die nodig is voor kunstmatige intelligentie. Alles wordt slim. Ben jij er klaar voor?

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen deze lezing.

Bouwrobots

Langzaam maar zeker zal ook de bouwsector steeds meer robotsystemen implementeren. Denk aan metselrobots, autonome bouwvoertuigen, drones die bouwsites in kaart brengen en 3D-printers die huizen printen. En ja, deze hightech machines zullen het werk van veel menselijke arbeiders in de bouw uiteindelijk overnemen. Daardoor neemt het aantal ongevallen af en kunnen menselijke werknemers hun werk efficiënter doen.

Kunstmatige intelligentie

KI heeft in de loop der jaren steeds meer toepassingen gekregen in de bouw. Het wordt niet alleen gebruikt in autonome machines, maar ook voor planning en onderzoek, bij veiligheid en onderhoud, voor risicobeperking en bij het monitoren en analyseren van structuren. KI maakt connected bouwsites mogelijk waar big data uit sensoren niet alleen zorgt voor meer efficiëntie en betere veiligheid, maar ook voorspellingen mogelijk maakt en ongelukken voorkomt.

Virtual and augmented reality

Augmented en virtual reality maken nieuwe manieren van ontwerpen en bouwen mogelijk en helpen met efficiëntere projecten, betere veiligheid en effectievere training. AR/VR helpt ontwerpfouten en wijzigingen minimaliseren. AR transformeert BIM-visualisatie door data duidelijk te presenteren en virtuele samenwerking mogelijk te maken. Met AR-headsets kun je als het ware door muren kijken en wordt virtuele informatie in je gezichtsveld geprojecteerd.

Blockchain

Bij bouwprojecten zijn vaak veel (onder)aannemers betrokken die bovendien allemaal aan allerlei voorschriften moeten voldoen, wat tot complexe uitdagingen kan leiden. Met blockchain kunnen deze contractuele processen geautomatiseerd worden, bijvoorbeeld door middel van slimme contracten die voor alle betrokkenen zichtbaar zijn. Als een goed geoliede machine, zal dit geschillen elimineren, de projectlevering versnellen en kosten verlagen.

Augmented constructie medewerkers

Exoskeletten helpen bouwvakkers met complexe en gevaarlijke werkzaamheden, zoals het verplaatsen van zware objecten of het klaren van bovenhoofdse klussen, en helpen bij het voorkomen van ongevallen. Bouwvakkers worden in de toekomst bovendien uitgerust met VR/AR-headsets voor extra assistentie of trainingsdoeleinden. Door hen te voorzien van sensortechnologie en te verbinden met slimme platforms wordt hun werk veiliger en efficiënter.

Digital twins

Zou het niet mooi zijn als je virtuele 'wat als'-scenario's zou kunnen creëren voordat je geld in een bouwproject investeert? Digital twins, digitale replica's van fysieke bouwwerken, kunnen worden gebruikt om simulaties uit te voeren voordat je met de eigenlijke constructie begint. Je kunt digital twins ook gebruiken voor het ontvangen van sensorgegevens van de ‘fysieke tweelingbroer’ om inzichten te krijgen en problemen te voorspellen.

3D & 4D printen

3D- en 4D-printtechnologie maakt het gebruik van geavanceerde en duurzame materialen mogelijk, waardoor je efficiënter kunt bouwen en minder afval produceert. Met conventionele bouwmethoden ben je qua vormen vaak beperkt, maar met 3D-printtechnologie kun je haast elke denkbare vorm bouwen. 4D-printtechnologie maakt het bovendien mogelijk om geprogrammeerde, 3D-geprinte objecten van vorm te laten veranderen.

Geavanceerde materialen

Stel je voor dat een gebouw of een andere structuur zichzelf zou kunnen repareren – zoals een snee in je vinger. Wist je dat dat al mogelijk is? Zelfherstellende materialen met speciale bacteriën die met beton en kalksteen reageren worden nu al gebruikt om scheuren en andere schade in gebouwen te herstellen. Deze revolutionaire techniek, net als bioconstructie, maakt waanzinnige dingen mogelijk in de toekomst van de bouw.

Slimme steden en gebouwen

Veel steden in de wereld worden steeds slimmer en maken gebruik van draadloze technologieën om de infrastructuur, efficiëntie en levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop bewoners met de slimme ecosystemen in hun stad communiceren: via hun smartphones, hun connected auto's of smart home-systemen. Hierdoor is een verbeterde energieverdeling, efficiëntere verkeersdoorstroming en een meer gestroomlijnde afvalinzameling mogelijk

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. Dit betekent dat we onze grenzen moeten bepalen en een mening moeten hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe vaardigheden en rollen

De bouw transformeert razendsnel en de volgende generatie bouwprojecten zal ongetwijfeld hightech en cloud-verbonden zijn. Er zullen veel conventionele, arbeidsintensieve banen in deze sector verdwijnen en nieuwe carrières zullen ontstaan. Denk aan constructie-drone-operators – professionals die drones besturen waarmee reparaties, inspecties en materiaalleveringen uitgevoerd worden. Of robottechnici die de software programmeren en zorgen voor het onderhoud van de machines.

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude ‘20ste-eeuwse’ manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie de beste prestaties kunnen neerzetten.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyperverbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het maakt gebruik van slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat snel nieuwe producten, diensten of processen kan ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke leiders die inspireren en bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

De toekomst van de bouw

De toekomst van de bouw

Toenemende concurrentie en razendsnelle technologische vooruitgang dwingen bedrijven in de bouw nieuwe innovaties toe te passen: 3D-printing, automatisering en 21ste-eeuwse bouwmaterialen. De bouwsector staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Is jouw bedrijf er klaar voor?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!