De toekomst van de overheid

Hoe zouden overheden slimmer, sneller en efficiënter kunnen functioneren in een wereld waar digitale technologie de basis vormt van besluitvorming en dienstverlening?

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

Hoe zouden overheden slimmer, sneller en efficiënter kunnen functioneren in een wereld waar digitale technologie de basis vormt van besluitvorming en dienstverlening? Welke technologieën vormen de basis voor de overheid van morgen?

Geavanceerde technologie zorgt in de toekomst voor dat overheden efficiënter kunnen communiceren met hun burgers en dat interne systemen – zoals op het gebied van belastingen, vergunningen, telecommunicatie, veiligheid, vervoer, uitkeringen, onderwijs en de zorg – verslimmen.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de overheid

Kunstmatige intelligentie (AI) voor de overheid

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke overheidsorganisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Digitale burgers

Digitale burgers

Digitaal burgerschap is een cruciaal onderdeel van de digitale transformatie en helpt burgers gebruik te maken van hun democratische rechten. Met technologie als het IoT, burgergerichte platforms, big data en apps kunnen burgers de overheid feedback geven en suggesties doen voor nieuwe overheidsprogramma’s en nieuw beleid. Deze technologieën geven burgers ook toegang tot overheidsinformatie, zoals op het gebied van kosten, financiën en investeringen.

Digitale democratie

Digitale democratie

Digitale democratie heeft gezorgd voor een efficiëntere informatiestroom tussen overheden, politieke en maatschappelijke organisaties en burgers. Het bevordert bovendien het publieke debat en zorgt ervoor dat burgers meer zeggenschap krijgen in de politieke besluitvorming. E-ID-cards met digitale verificatie maken beveiligde en efficiënte stemsystemen mogelijk die privacy en anonimiteit waarborgen.

Slimme overheidssystemen

Slimme overheidssystemen

In de toekomst kan iedereen dankzij technologieën als KI, big data, het IoT, cloud computing en machine learning volledig digitaal zaken doen met de overheid – zoals vergunningen aanvragen, stemmen, toeslagen regelen en belastingaangifte doen. In de toekomst bevatten onze ID-kaarten bovendien RFID-chips of wordt onze identiteit geverifieerd met behulp van gezichtsherkenningstech.

Social government

Social government

In de toekomst spelen burgers een prominentere rol in het publieke domein en ontstaat een participatiesamenleving. Door co-creatie willen lokale overheden meer betrokken zijn bij initiatieven, zodat publieke dienstverlening beter afgestemd kan worden op de behoeften van de burgers. Door middel van crowdfunding kunnen lokale overheden sociale doelen bereiken en gemeenschappen meer bij besluitvormingsprocessen betrekken.

Veiligheid en zekerheid

Veiligheid en zekerheid

Technologie als KI kan overheden helpen met het voorspellen van misdaad en gezichtsherkenningstech kan worden ingezet om criminelen in mensenmassa’s op te sporen. Slimme camera’s met sensortechnologie zorgen voor efficiëntere verkeersregeling, bijvoorbeeld door stoplichten beter op elkaar af te stemmen waardoor het verkeer beter kan doorstromen. Steeds meer wetshandhavers wereldwijd maken bovendien gebruik van robots om hun gemeenschappen te beveiligen.

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe vaardigheden en rollen

Nieuwe vaardigheden en rollen

De publieke sector is tot nog toe nauwelijks door moderne technologie getransformeerd. Maar daar komt verandering in. Overheidsdiensten zullen de capaciteiten van mensen en machines steeds meer met elkaar integreren. Menselijke sociale vaardigheden als teamwork, leiderschap en creativiteit zijn bijvoorbeeld een mooie aanvulling op het uithoudingsvermogen, kwantitatieve mogelijkheden, snelheid en schaalbaarheid van machines.

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst heeft een nieuw soort leider nodig. Iemand die de gevestigde orde uitdaagt en bereid is de traditionele manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert zijn mensen, geeft hen ruimte en kansen, en biedt hen een omgeving waar de oude én nieuwe organisatie optimaal kunnen presteren.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.