De toekomst van het onderwijs

De nieuwe generaties komen terecht in de meest geavanceerde wereld ooit, waar alles steeds meer gedigitaliseerd is. Het is dan ook belangrijk dat scholen hen goed voorbereiden op de toekomst.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

De nieuwe generaties komen terecht in de meest geavanceerde wereld ooit, waar alles steeds meer gedigitaliseerd is. Het is dan ook belangrijk dat scholen hen goed voorbereiden op de toekomst. We gaan het onderwijs radicaal veranderen. In de wereld van morgen hebben we nieuwe skills nodig.

Daarbij gaat het niet alleen over technologie, maar juist ook de zachte skills. Digitale leerroutes leveren onderwijs op maat en kunstmatige intelligentie ondersteunt docent en leerling. De school van morgen is een laboratorium. Offline en online. Een combinatie van samen leren en experimenteren. Doe jij al mee?

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor het onderwijs

Kunstmatige intelligentie (AI) voor het onderwijs

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke organisatie in het onderwijs. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Slimme technologie

Slimme technologie

Technologie speelt een belangrijke rol in het onderwijs en helpt leerlingen zich voor te bereiden op hun toekomstige werk. KI-apps en -platforms personaliseren het leerproces en robotica kan de toegang tot onderwijs verbreden en biedt zieke leerlingen de mogelijkheid om op afstand lessen te volgen. Met immersieve technologie als AR en VR kunnen leerlingen lessen beter visualiseren en complexe informatie beter absorberen.

Vaardigheden van de toekomst

Vaardigheden van de toekomst

Scholen moeten hun leerlingen voorbereiden op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw en ervoor zorgen dat ze in de toekomstige beroepsbevolking relevant blijven. Om goed te kunnen functioneren in een technologierijke samenleving, moeten leerlingen STEM-vaardigheden verwerven en hun samenwerkingsvermogen, kritisch denken en creativiteit verbeteren. Het doel is dat leerlingen innovatieve probleemoplossers en makers worden.

Innovatieve onderwijsmethoden

Innovatieve onderwijsmethoden

Een van de grootste uitdagingen is hoe we leerlingen die opgroeien met slimme apparaten het best kunnen bereiken. Ze hebben een korte aandachtsspanne en docenten moeten zorgen dat hun lesmethoden beter bij deze generatie aansluiten. De one-size-fits-all-benadering moet overboord. Er moeten nieuwe lesmethoden ontwikkeld worden zodat docenten aan de behoeften van hun leerlingen tegemoet kunnen komen.

De school van de toekomst

De school van de toekomst

De leeromgevingen van de toekomst worden steeds meer ‘informal learning spaces’ – flexibel ingericht, rijk aan technologie met veel ruimte voor experimenteren, zelfgestuurd leren en actief groepswerk. Hier gaan leerlingen samenwerkend en met reflectie aan de slag met nieuwe leertechnologieën en -materialen, zoals wearables, gaming- en telepresence-technologie en 3D printers om prototypes te ontwikkelen.

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe onderwijs vaardigheden

Nieuwe onderwijs vaardigheden

De docent van de toekomst is wendbaar, heeft creërend vermogen zodat hij of zij zelf kan vernieuwen, en activeert de onderzoekende vaardigheden van de leerling. De docent van de toekomst stelt – samen met bedrijven – een dynamisch curriculum samen waarin innovatief denken en digitale vaardigheden centraal staan. Zo kunnen we voor deze generatie leerlingen en studenten ‘een leven lang leren’ realiseren.

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

Opkomende trends in het onderwijs hebben een directe impact op toekomstig leiderschap. Nieuwe leiders zullen moeten overstappen van een controlerende leiderschapsstijl waarin werknemers meer vrijheid, autonomie en onafhankelijkheid hebben. Een betere productiviteit zou voor elke leider en organisatie meer prioriteit moeten krijgen, ook als dat betekent dat je werknemers meer flexibiliteit moet geven.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.