De organisatie van de toekomst

De organisatie van morgen staat voor een grote uitdaging. Technologie en maatschappelijke ontwikkelingen versnellen de veranderingen. Waar je vroeger nog rustig kon afwachten, zijn organisaties en zelfs hele sectoren binnenkort al overbodig.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat kun je verwachten

De organisatie van morgen staat voor een grote uitdaging. Technologie en maatschappelijke ontwikkelingen versnellen de veranderingen. Waar je vroeger nog rustig kon afwachten, zijn organisaties en zelfs hele sectoren binnenkort al overbodig. Het is vaak niet de technologie, maar eerder de cultuur die veranderen zo moeilijk maakt. Er is behoefte aan een nieuwe mindset. 

Deze lezing maakt je op inspirerende wijze duidelijk hoe je een organisatie klaar kunt maken voor een toekomst van exponentiële verandering. Welke skills heb je nodig? Hoe ontwikkel je een ecosysteem? Hoe ziet inspirerend leiderschap eruit? Hoe kun je de ‘nieuwe wereld’ gebruiken om jouw organisatie naar de volgende fase te brengen? Hoe bouw je aan de organisatie van de toekomst? Deze lezing geeft je inzichten, cases, vele voorbeelden en een duidelijk stappenplan.

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor organisaties

Kunstmatige intelligentie (AI) voor organisaties

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke retailorganisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Een nieuwe mindset, een nieuwe cultuur

Een nieuwe mindset, een nieuwe cultuur

Veranderen gaat niet over technologie maar over de juiste mindset. Zoals afscheid nemen van oude gewoonten en openstaan voor nieuwe ideeën. Onzekerheid omarmen als bron voor vernieuwing. We hebben een cultuur nodig die bereid is om te veranderen en medewerkers die zich inzetten om deze verandering te realiseren. Dit vereist vrijheid, zelfstandigheid en servant management.

Nieuwe skills

Nieuwe skills

Om te veranderen hebben we nieuwe skills nodig. Vakmatige skills worden vaak als zeer belangrijk gezien. Maar skills als passie, nieuwsgierigheid, flexibiliteit en buiten-de-box kunnen denken zijn onmisbaar om de organisatie naar de volgende fase te brengen. Een wendbare organisatie bestaat uit zelfstandige teamspelers die het wereldwijde netwerk als krachtbron gebruiken voor de toekomst van jouw organisatie.

Ecosysteem

Ecosysteem

We hebben te maken met grote onzekerheden en er liggen uitdagingen voor de organisatie van de toekomst. Het is dus belangrijk dat organisaties ‘hyperconnected’ zijn met de nieuwe wereld. We moeten medewerkers leren hoe ze samenwerken met externe specialisten, startups, wetenschappers en het onderwijs. De kwaliteit van het ecosysteem bepaalt of jouw organisatie zal slagen of falen.

Experimenteren

Experimenteren

In een snel veranderende wereld is experimenteren een voorwaarde voor continuïteit. Organisaties die voortdurend ontdekken kunnen zichzelf makkelijker aanpassen aan de toekomst. De organisatie moet worden gestimuleerd om te experimenteren en te leren van fouten. Ook kunnen we ’special forces’ inschakelen die met grote snelheid nieuwe producten en diensten ontwikkelen en bestaande businessmodellen aanvullen.

Toekomstscenario’s

Toekomstscenario’s

De snelheid waarmee de wereld verandert hebben we nog nooit meegemaakt. Onze strategie zal dus net zo snel moeten veranderen als de markt verandert. Daarnaast moeten we ons voorbereiden op een ‘imperfecte’ toekomst en een strategie ontwikkelen waarbij we de onzekerheid goed kunnen managen. En dat doen we met toekomstscenario’s. Maar hoe doe je dat nu op een goede manier?

Ethiek

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Leiderschap van de toekomst

Leiderschap van de toekomst

De organisatie van morgen heeft een unieke architectuur nodig van mensen, organisatie en cultuur en leiders die inspireren en faciliteren en leidinggeven door te luisteren, vragen te stellen en zich kwetsbaar op te stellen. Veranderen gaat niet alleen over strategie, maar ook over psychologie. Hoe motiveer je je medewerkers zodat ze de organisatie naar de volgende fase kunnen brengen?

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.