Trends 2040. Ben jij er klaar voor?

De wereld van morgen komt dichterbij. Met robots die herhalende en voorspelbare taken uitvoeren en sensoren en camera’s die de digitale voelsprieten vormen van onze wereld. Zelflerende algoritmen grijpen op tijd in en bieden met verbluffende snelheid de beste oplossingen.

Meer dan 400 merken werken graag met Richard

Wat je kunt verwachten ​

De wereld van morgen komt dichterbij. Met robots die herhalende en voorspelbare taken uitvoeren en sensoren en camera’s die de digitale voelsprieten vormen van onze wereld. Zelflerende algoritmen grijpen op tijd in en bieden met verbluffende snelheid de beste oplossingen. Autonome vervoerssystemen zijn straks tegen minimale kosten beschikbaar.

Met 3D-printers kunnen we alles wat we nodig hebben on-the-spot uitprinten en met virtual reality kunnen we alles wat we maar willen ervaren. Maar zijn we veilig? Zijn cybercriminelen ons niet te slim af? De versnelling van de verslimming is begonnen. Ben jij er al klaar voor?

Ben jij geïnteresseerd in een lezing?

Neem dan contact met ons op voor een kennismaking.

Onderwerpen die aan bod komen

Kunstmatige intelligentie (AI) voor 2040

Kunstmatige intelligentie (AI) voor 2040

AI, het kloppende hart van morgen, raakt elke organisatie. Zelflerende systemen analyseren, verbinden en creëren alles dat denkbaar is. Dit biedt kansen maar veroorzaakt ook bedreigingen. Hoe bereiden we ons voor op deze technologische revolutie die vraagt om nieuwe vaardigheden en een proactieve benadering van ethiek en veiligheid?

Robots

Robots

Robots zijn uitstekend geschikt om herhalende en voorspelbare werkzaamheden uit te voeren. En dat kunnen ze nauwkeuriger en sneller dan mensen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van productierobots tot robots die ouderen verzorgen, van securitybots tot nanobots die ons lichaam van binnenuit monitoren. Maar wat wordt de rol van de mens in de wereld van morgen?

Autonome vervoerssystemen

Autonome vervoerssystemen

In de wereld van morgen vervoeren we producten en personen met autonome rijdende, vliegende en varende systemen. Slim vervoer biedt een oplossing voor files, milieuvervuiling, overbelast OV en kapitaalvernietiging. Slimme vervoerssystemen zijn straks altijd en voor iedereen tegen lage kosten beschikbaar – als onderdeel van de supply chain of voor consumenten.

Sensoren & camera’s

Sensoren & camera’s

Sensoren en camera’s zijn de digitale voelsprieten van onze nieuwe wereld. Sensoren zijn in staat om temperatuur, beweging en vele andere omgevingsfactoren te verwerken. Camera’s kunnen herkennen en analyseren. Deze tech stelt ons in staat om veiliger, prettiger en efficiënter te leven en werken. Daarbij is het van belang dat we ook een balans vinden met betrekking tot belangrijke ethische data- en privacyvraagstukken.

3D- en 4D-printtechnologie

3D- en 4D-printtechnologie

In de toekomst produceren intelligente printers alles wat we nodig hebben: een complete auto, een luchtpijp of hartklep, een fiets, een vrijstaand huis – zelfs voedselproducten en shape-shifting stoelen en gebouwen. 3D/4D-printtech zal verstrekkende gevolgen hebben voor fabrieken, producenten en retailers en veroorzaken een transformatie in de wereld van materialen zoals wij die kennen.

Virtual en augmented reality

Virtual en augmented reality

De grote doorbraak van VR en AR is begonnen. Met virtual reality kunnen we bereikbare en onbereikbare werelden beleven alsof we er zelf zijn. Augmented reality zorgt voor een digitale laag over ons werkelijke leven. Hiermee kun je een reparatie efficiënt uitvoeren of digitale coaching optimaliseren. En wat zouden we straks allemaal kunnen doen met VR/AR oogimplantaten?

Biotech

Biotech

De natuur maakt geweldige innovaties mogelijk. Met biologische processen maken we al jarenlang kaas en bier, bestrijden we ziektes en maken we smakelijker en gezonder voedsel. Door middel van DNA-engineering verander je biologische eigenschappen en kun je gewassen, dieren, maar ook mensen beschermen en verrijken. In de toekomst upgraden we mensen met bijzondere eigenschappen.

Quantum computing

Quantum computing

Met quantum computing kunnen we ruim honderd miljoen keer sneller rekenen dan nu. Dit betekent een enorme boost voor bijvoorbeeld farmaceutisch onderzoek, onderzoek naar het universum, medische diagnoses en online veiligheid. Informatie waar we vroeger maanden of jaren op moesten wachten, hebben we straks in een oogwenk in handen.

Internet of Things

Internet of Things

Met ruim 30 miljard devices die via het Internet of Things met elkaar verbonden zijn, zijn we op weg naar een wereld waarin apparaten en systemen continu met elkaar communiceren. Als gevolg van kunstmatige intelligentie en het IoT worden veel taken overgenomen, zodat we ons leven, zowel privé als op het werk, efficiënter, veiliger, prettiger en gezonder kunnen inrichten.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie

Om alle data die onze zelfrijdende auto's, slimme pacemakers, nanobots, productierobots, sensoren, RFID-chips en GPS-systemen genereren om te zetten in bruikbare inzichten hebben we kunstmatige intelligentie nodig. Zelflerende algoritmen gebruiken slimme stappenplannen om met de hoogste snelheid de beste beslissingen te nemen. Zal het menselijk brein uiteindelijk overbodig worden of ligt dat wat genuanceerder?

Cybercrime

Cybercrime

Technologie is vaak doelwit van criminelen die met cybercrime een interessant businessmodel hebben gevonden. Burgers en bedrijven krijgen steeds vaker te maken met ransomware, DDoS-aanvallen, botnets en diefstal van intellectueel eigendom. Terroristen gebruiken technologie om chaos te veroorzaken of ‘de vijand’ te verslaan. In de verkeerde handen wordt technologie een onzichtbaar wapen waarmee veel schade aangericht kan worden.

Ethiek

Ethiek

In veel opzichten staan ​​mensen niet langer los van technologie. Het wordt steeds belangrijker om de morele kant van technologische ontwikkelingen mee te laten wegen. We moeten filosoferen over de implicaties en rekening houden met belangrijke ethische overwegingen. We moeten onze grenzen aangeven en onze meningen uitspreken over hoe mensen en machines met elkaar zouden moeten samenwerken.

Nieuwe rollen en vaardigheden

Nieuwe rollen en vaardigheden

De snel veranderende toekomst stelt ook andere eisen aan de medewerker van de toekomst. De juiste combinatie van kennis, 'skills' en 'mindset' is nodig. Passie en nieuwsgierigheid zijn nodig. Flexibiliteit en creativiteit zijn onmisbaar. Welke nieuwe skills zijn belangrijk om de organisatie van de toekomst zeker te stellen? Welke aanpak is nodig om de 'omega generatie' aan boord te krijgen?

De toekomst van leiderschap

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst vraagt om een nieuw type leider. De manager van de toekomst stelt de ‘status quo’ ter discussie en is bereid om de oude, 20ste-eeuwse manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert talent, geeft ruimte en biedt een omgeving waar de oude en nieuwe organisatie samen de beste prestaties kunnen neerzetten.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst

Het bedrijf van de toekomst is hyperverbonden, volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet en werkt met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft een flexibel personeelsbestand dat snel nieuwe producten en diensten kan ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft inspirerende leiders die bereid zijn om van de gebaande paden af ​​te wijken.

Waarom Richard kiezen als spreker?

Inspirerende-spreker

Inspirerende keynote spreker

Al ruim 10 jaar is Richard een veelgevraagd spreker voor bekende wereldwijde organisaties en behoort hij tot de top van internationale sprekers. Daarnaast is hij oprichter van future intelligence agency, Trendforce.one

Mindset

Mindset

Het is zijn passie om een frisse nieuwe mindset te injecteren die mensen en organisaties helpt om de wereld van morgen te begrijpen, omarmen en te ontdekken.

Publicaties

Publicaties

Via zijn future intelligence blog deelt hij wekelijks nieuwe inzichten over de toekomst, inspirerende trends en laatste ontwikkelingen. Er zijn ruim 2000 artikelen en meer dan 60 boeken en e-books beschikbaar.

Optredens & Media

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher, futurist en internationaal topspreker Richard Van Hooijdonk neemt je mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen.

Als futurist, keynotespreker en trendwatcher is Richard van Hooijdonk een autoriteit op het gebied van opkomst van nieuwe technologieën. Hij heeft meerdere chip-implantaten, omdat hij de toekomst ook zelf wil beleven. Zijn inspiratie sessies zijn door meer dan 600.000 mensen bijgewoond en daarnaast is hij een regelmatige gast bij televisie en radio programma’s

Met zijn internationale researchteam onderzoekt hij trends op het gebied van kunstmatige intelligentie & generatieve AI, robotica, drones, zelfrijdende systemen, 3D & 4D printing, sensoren, blockchain, quantum computing, neurotech, biotech, platforms en augmented & virtual reality. Samen met kunstmatige intelligentie zorgen deze technologieën voor baanbrekende mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen en bedreigingen voor mensen, bedrijven en overheden.