INSPIRERENDE LEZING

De toekomst van digitale criminaliteit

Klimaatverandering, sociaal-demografische factoren en technologie hebben allemaal invloed op criminaliteit. De technologische vooruitgang brengt ons heel ver, maar de bedreigingen die erbij horen zijn serieus. Wie had gedacht dat drones en 4D-printers kunnen worden gebruikt voor criminele doeleinden? Hadden we kunnen vermoeden dat het hacken van ziekenhuizen en medische devices een businessmodel is voor de hacker van nu? Is een moord plegen in virtual reality een misdaad? En hoe aannemelijk is het dat we straks de opvolger van het coronavirus kunnen printen? We zijn nog lang niet klaar voor de toekomst van criminaliteit.

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van deze lezing.

Stadscriminaliteit

Wonen in een slimme, verbonden stad heeft zeker voordelen. Helaas komt dit gemak ook met de nodige gevaren. Wist jij dat hackers via elk slim apparaat je huis binnen kunnen komen? En dat criminelen al volop onze infrastructuur – zoals elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties en zelfs ziekenhuizen aanvallen?

Gezondheidsrisico’s

Om patiënten op afstand te behandelen en toegang te krijgen tot vitale gegevens wordt medische apparatuur verbonden met het IoT. Wist je dat wetenschappers met geavanceerde technologie al gedachten kunnen lezen en zelfs nieuwe gedachten kunnen uploaden? Hoewel medische ontwikkelingen mensen beter moeten maken, kunnen ze – in de verkeerde handen – enorme verwoesting aanrichten.

Genetische manipulatie

We staan aan het begin van een tijdperk waarin wetenschappers het genetisch materiaal van planten, insecten en zelfs mensen kunnen herschrijven. Hoewel dit genetische ziektes kan uitbannen en je hiermee gezondere en sterkere gewassen kunt creëren, kan deze tech – in verkeerde handen – uitmonden in een nachtmerrie. Denk aan het klonen van mensen of geïnfecteerde insecten die gewassen genetisch manipuleren en de wereldwijde voedselvoorraad bedreigen

Economische criminaliteit

De overvloed aan digitale technologieën en het toenemende gebruik van cryptovaluta biedt ongekende mogelijkheden. Deze ontwikkelingen luiden echter ook een nieuw tijdperk van financiële misdaad in. Criminelen kunnen met betalingsapps, e-wallets, digitale valuta en anonieme blockchaintransacties geld witwassen. En KI wordt door criminelen gebruikt om biometrische scanners om de tuin te leiden en audio- en video-deepfakes te creëren.

Overheids- & militaire dreigingen

Nieuwe technologieën maken nieuwe soorten misdaad mogelijk die onze militaire en nationale veiligheid kunnen bedreigen en hele landen in gevaar kunnen brengen. Met cyberoorlogvoering kan fysieke schade aangericht worden aan mensen, plaatsen en objecten in de echte wereld. Bijvoorbeeld door middel van KI, drones, robots, 3D/4D-printtechnologie, real-time satellietbewaking of gepersonaliseerde biologische wapens.

Klimaatengineering

‘Climate hacking’ is bijvoorbeeld CO2 opzuigen met kunstmatige bomen of kunstmatige wolken creëren. Maar ook het blokkeren van zonnestralen of het verspreiden van zwaveldeeltjes in de atmosfeer om de aarde af te koelen. Als geo-engineering – zoals het ook wordt genoemd – misgaat, of als de tech in verkeerde handen valt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zouden criminelen het weer als wapen kunnen gebruiken?

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe technologieën hebben de rechtshandhaving ingrijpend veranderd. Misdaadwerk wordt steeds meer data-gedreven. Wetshandhavers moeten technisch onderlegd zijn, data kunnen analyseren, inzichten genereren en nauw betrokken zijn bij hun gemeenschappen. Met apps, VR/AR-headsets, gevaarsensoren, beschermende exoskeletten en voorspellende politiesoftware zijn toekomstige misdaadbestrijders niets minder dan hightech.

De toekomst van leiderschap

Werken in de toekomst vraagt om een nieuw type manager die de status quo ter discussie stelt en bereid is de 20ste-eeuwse manier van leidinggeven achter zich te laten. Millennials zijn teamspelers die traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden, monitort nieuwe ontwikkelingen voortdurend en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die van de gebaande paden af durven gaan.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in een lezing!

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

De toekomst van cybercrime en terrorisme

Hackers gebruiken kwetsbaarheden in onze systemen om bijvoorbeeld ziekenhuissystemen of elektriciteitsnetwerken plat te leggen. Maar het gevaar zit ‘m niet zozeer in de verstoring van de infrastructuur. Met innovaties in biotech en 3D-printing kun je namelijk ook massavernietigingswapens maken.

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!