Inspirerende lezing

De toekomst van de overheid

Hoe zouden overheden slimmer, sneller en efficiënter kunnen functioneren in een wereld waar digitale technologie de basis vormt van besluitvorming en dienstverlening? Welke technologieën vormen de basis voor de overheid van morgen? Geavanceerde technologie zorgt in de toekomst voor dat overheden efficiënter kunnen communiceren met hun burgers en dat interne systemen – zoals op het gebied van belastingen, vergunningen, telecommunicatie, veiligheid, vervoer, uitkeringen, onderwijs en de zorg – verslimmen.

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van de deze lezing.

Digitale burgers

Digitaal burgerschap is een cruciaal onderdeel van de digitale transformatie en helpt burgers gebruik te maken van hun democratische rechten. Met technologie als het IoT, burgergerichte platforms, big data en apps kunnen burgers de overheid feedback geven en suggesties doen voor nieuwe overheidsprogramma’s en nieuw beleid. Deze technologieën geven burgers ook toegang tot overheidsinformatie, zoals op het gebied van kosten, financiën en investeringen.

Digitale democratie

Digitale democratie heeft gezorgd voor een efficiëntere informatiestroom tussen overheden, politieke en maatschappelijke organisaties en burgers. Het bevordert bovendien het publieke debat en zorgt ervoor dat burgers meer zeggenschap krijgen in de politieke besluitvorming. E-ID-cards met digitale verificatie maken beveiligde en efficiënte stemsystemen mogelijk die privacy en anonimiteit waarborgen.

Slimme overheidssystemen

In de toekomst kan iedereen dankzij technologieën als KI, big data, het IoT, cloud computing en machine learning volledig digitaal zaken doen met de overheid – zoals vergunningen aanvragen, stemmen, toeslagen regelen en belastingaangifte doen. In de toekomst bevatten onze ID-kaarten bovendien RFID-chips of wordt onze identiteit geverifieerd met behulp van gezichtsherkenningstech.

Social government

In de toekomst spelen burgers een prominentere rol in het publieke domein en ontstaat een participatiesamenleving. Door co-creatie willen lokale overheden meer betrokken zijn bij initiatieven, zodat publieke dienstverlening beter afgestemd kan worden op de behoeften van de burgers. Door middel van crowdfunding kunnen lokale overheden sociale doelen bereiken en gemeenschappen meer bij besluitvormingsprocessen betrekken.

Veiligheid en zekerheid

Technologie als KI kan overheden helpen met het voorspellen van misdaad en gezichtsherkenningstech kan worden ingezet om criminelen in mensenmassa’s op te sporen. Slimme camera’s met sensortechnologie zorgen voor efficiëntere verkeersregeling, bijvoorbeeld door stoplichten beter op elkaar af te stemmen waardoor het verkeer beter kan doorstromen. Steeds meer wetshandhavers wereldwijd maken bovendien gebruik van robots om hun gemeenschappen te beveiligen.

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe vaardigheden en rollen

De publieke sector is tot nog toe nauwelijks door moderne technologie getransformeerd. Maar daar komt verandering in. Overheidsdiensten zullen de capaciteiten van mensen en machines steeds meer met elkaar integreren. Menselijke sociale vaardigheden als teamwork, leiderschap en creativiteit zijn bijvoorbeeld een mooie aanvulling op het uithoudingsvermogen, kwantitatieve mogelijkheden, snelheid en schaalbaarheid van machines.

De toekomst van leiderschap

De organisatie van de toekomst heeft een nieuw soort leider nodig. Iemand die de gevestigde orde uitdaagt en bereid is de traditionele manier van leidinggeven achter zich te laten. De leider van de toekomst inspireert zijn mensen, geeft hen ruimte en kansen, en biedt hen een omgeving waar de oude én nieuwe organisatie optimaal kunnen presteren.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download het gratis E-book

Slimme steden

De toekomst van de slimme stad en de slimme overheid

Data-gedreven slimme stadssystemen veranderen de toekomst van stedelijke centra. Sterker nog, de steden van de toekomst zitten vol met draadloze sensoren die alles volgen – van het weer tot elektriciteit tot het verkeer – en bieden ons straks ongekende efficiëntie en gebruiksgemak. Meer weten?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!