Inspirerende lezing

De toekomst van de agrarische sector

De landbouw staat aan de vooravond van ingrijpende technologische veranderingen. We gaan op weg naar een efficiëntere, slimmere en duurzamere digitale toekomst. Technologie als kunstmatige intelligentie, drones en zelfsturende machines maken processen efficiënter, zorgen voor betere oogsten en maken de landbouw duurzamer. We zien ook de opkomst van data-analyse en voorspellende tools – technologieën die betere beslissingen mogelijk maken en helpen het gebruik van zaaimateriaal, water, kunstmest en pesticiden te optimaliseren.

Onderwerpen

Een overzicht van de onderwerpen van deze lezing.

Precisielandbouw

De efficiëntie van de landbouw hangt af van de mate waarin we de natuur weten te voorspellen. Om te voldoen aan de wereldwijde voedselvraag is het belangrijk om snel te reageren. Dat kan met precisielandbouw, waarbij satelliet- en sensortech, robotica, het IoT, en drones worden gebruikt om nauwkeurige informatie te verzamelen. Zo kunnen boeren meten hoe hun gewassen presteren.

DNA-engineering

Biotechnologieën als DNA-engineering in de landbouw maken het mogelijk om natuurlijke gebeurtenissen te versterken en nieuwe, verbeterde gewassen en dieren te ontwikkelen. Het aantal gemanipuleerde gewassen zal de komende jaren toenemen en leiden tot meer voedselzekerheid, betere voedselkwaliteit, minder bestrijdingsmiddelen, verbeterde gewasopbrengsten, lagere kosten en weerstand tegen gewasziekten en plagen.

Slimme veehouderij

Gezondheidsproblemen kunnen de productie-efficiëntie van vee aanzienlijk beïnvloeden. Met behulp van ICT, het Internet of Things (IoT), wearables, beeldherkenningssoftware, camera's en sensoren voor geluid, gewicht en temperatuur kunnen boeren belangrijke data over de dieren verzamelen. Ook het verzamelen van gegevens uit de faciliteiten waar vee is gehuisvest draagt bij aan gezondere dieren en betere productie-efficiëntie.

Urban farming

Urban farms of verticale boerderijen verbouwen gewassen in 3D: rijen planten boven elkaar, in aarde of verrijkt water (hydrocultuur), waarbij ledlampen natuurlijk licht nabootsen en sensoren voor optimale condities zorgen. Circulaire systemen (aquacultuur) maken het mogelijk om vis en groenten tegelijk te kweken. Urban farms maken slim gebruik van ruimte, laten ecosystemen intact en bevinden zich dichtbij de consument.

Duurzaamheid

Overmatig gebruik van pesticiden en petrochemische kunstmest, ontbossing en behoud van bodem en water zijn belangrijke kwesties waarvoor duurzame landbouw oplossingen biedt. De implementatie van biotechnologie, indoor farming en de automatisering van taken als bestuiving, zaaien, bodembehandeling, onkruidbestrijding, bemesting en oogsten vermindert het aantal mensen in de landbouw en leidt tot minder afval en minder water-, ruimte- en pesticidengebruik.

Ethiek

De mens is niet meer los te denken van technologie en het is dan ook belangrijk dat we oog blijven houden voor de morele kant van technologische ontwikkelingen. Dat we filosoferen over de implicaties op de wereld van morgen en dat we technologie ethisch gaan begeleiden. We moeten onze grenzen bepalen en zeggenschap hebben over hoe mens en machine met elkaar gaan samenwerken.

Nieuwe rollen en functies

Nieuwe technologische ontwikkelingen in de landbouw veranderen hoe ons voedsel wordt geproduceerd en leiden tot het ontstaan van nieuwe vakgebieden. Bijvoorbeeld hydrologen – specialisten die het milieu beschermen en voor schoon water zorgen, dronespecialisten, precisielandbouwdeskundigen en voedseltechnologen die nieuwe gewassen creëren en bestaande gewassen verbeteren.

De toekomst van leiderschap

Het werk in de toekomst vraagt om een nieuw type manager, die de status quo ter discussie stelt en bereid is oude manieren van leidinggeven achter zich te laten. Hiërarchieën worden platter omdat millennials teamspelers zijn en traditionele hiërarchieën ouderwets vinden. De managers van de toekomst bieden werknemers de mogelijkheid nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe functies te verkennen.

De organisatie van de toekomst

De organisatie van de toekomst is hyper-verbonden en werkt samen met startups, wetenschappers en universiteiten. Het gebruikt slimme algoritmen om de wereld te analyseren en heeft flexibele medewerkers die snel nieuwe diensten en producten ontwikkelen. Het bedrijf van de toekomst heeft toegankelijke, inspirerende leiders die niet bang zijn om van de gebaande paden af te wijken.
Alle genoemde onderwerpen kunnen uitgebreid of compact onderdeel zijn van een lezing of desgewenst worden weggelaten. Onderwerpen uit andere lezingen of eigen suggesties kunnen ook worden toegevoegd. Graag bespreken wij uw doelstellingen en specifieke wensen.

Ik ben geïnteresseerd in deze lezing

Neem dan contact met ons op. Ook kun je bellen met 085-3030792.

Optredens

Hieronder vindt u enkele video’s van diverse optredens en interviews. Meer video’s kunt u hier bekijken.

Deze futurist heeft chips in zijn lichaam

“Je kunt niet echt over de toekomst praten als je daar geen onderdeel van bent”, zegt Richard van Hooijdonk. Daarom heeft hij verschillende RFID-chips in zijn lichaam laten injecteren die verschillende taken voor hem uitvoeren. Van Hooijdonk is van plan om meerdere nieuwe chips te laten implanteren.
2100
Je gaf ons een zeer informatieve, inspirerende en entertainende lezing. Uit de beoordeling bleek dat jouw optreden zeer werd gewaardeerd door deelnemers en EU-leden. Dankjewel!
Manfred Graf
DIRECTOR- GENERAL EC
heineken
Gedreven spreker, een goed en veelzijdig verhaal. De lezing werd door iedereen ervaren als 'wow'.
Maarten Buikhuisen
CEO GLOBAL SOLUTIONS
2100-1
De bijdrage aan het Congres opsporing was bijzonder, dynamisch en inspirerend! Herkenning, bewustwording en een wake–up call viel het publiek ten deel. Kortom, inhoudelijk een hele goede bijdrage middels een zeer professionele performing.
Jan Struijs
COMMANDANT NEDERLANDSE POLITIE
deloitte-logo.png
Een flitsende reis langs nieuwe technologie. Zijn enthousiaste en energieke manier van presenteren en visuele ondersteuning ervan zorgden voor een geslaagde aftrap van het event.
Patrick Steemers
PARTNER DELOITTE
2100-2
Een indrukwekkende en verrassende presentatie voor onze medewerkers en klanten. De snelheid van verandering, die je heel goed wist neer te zetten in een energiek betoog, vraagt om een disruptieve aanpak. Wordt vervolgd!
Rob Pols
CEO ATOS
2100-2
Het symposium “Pilot versus Nerds, Airpower in the information Age” een groot succes. Ook in de reacties van de deelnemers zijn louter positieve geluiden te horen. Mede door jouw inzet en optreden hebben we dit resultaat kunnen bereiken.
Alexander Schnitger
LIEUTENANT-GENERAL ROYAL AIRFORCE
2100-3
Geweldige lezing waarbij ogen worden geopend. Spetterend en energiek, van begin tot einde. Bedankt dat je ons op een andere manier naar de fitnessmarkt en haar toekomst hebt laten kijken.
Arjan van Dijk
DIRECTOR
2100-4
Jij hebt met jouw presentatie “Trendz! op naar 2030” de Douane-organisatie wakker geschud. Aan het eind van de dag bleek dat jouw presentatie de meeste indruk had gemaakt. Jij hebt er voor gezorgd dat de onderwerpen op de radar van het strategisch management zijn gezet.
Alex Drost
DIRECTOR DUTCH CUSTOMS

Download ons gratis E-book

De toekomst van de landbouw

De toekomst van de landbouw

Kunnen we met de razendsnel groeiende wereldbevolking het voedselprobleem nog het hoofd bieden? Verticale landbouw, slimme algoritmen en genbewerking beloven een toekomst waarin boeren de wereld kunnen voeden. Meer weten?

Gratis e-books voor 13 sectoren

De wereld verandert snel en dit heeft grote gevolgen voor alle sectoren. Daarom hebben we voor maar liefst 13 sectoren compacte e-books ontwikkeld. We hebben de laatste trends en interessante statistieken op een rijtje gezet en voorzien een inspirerende toelichting.

Gratis trendservice

Ontvang elke maand gratis de laatste trends, research, voorspellingen, whitepapers, e-books en artikelen van ons onderzoeksteam!